MY FEARLESS IDIOTS. MY FANTASMAGORICAL SIDEKICKS. MY ATROCIOUS PUAKA'S.

SeratusWriters

Metalcore Fest 2010

Gua malas nak buat intro macam selalu. Gua terus ke main point. Last week on Sunday I went to Metalcore Fest at One Cafe, KL with my buddy Fahmi a.k.a Jack. Like always, gua akan roger kaki-kaki gig-goers yang gua kenal. Macam haram. Sorang je yang sanggup turun padang. Yang lain-lain bagi alasan yang tipikal.


"Mak gua tak bagi lah cik"
"Hari Isnin gua ada exam lah"
"Gila kau! Nanti Polis rush nak lari mana?"
"Kalau takde Bunkface aku tak nak turun"
"Lu payung la boleh? Gua sengkek lah"



Gua bukan pendengar nasyid yang tegar. Gua bukan indie kids yang pakai seluar skinnie dan berbaju yankee. Gua bukan skater yang angkuh dengan best trick seperti Darkslide mahupun Impossible. Gua bukan B-Boys yang ke panggung wayang bersama kekasih melihat filem Step Up 3. Gua bukan budak HC yang terkenal dengan gaya hidupnya yang sihat-sihat belaka. Gua bukan Metalhead yang ada baju Metallica. Gua bukan Punk yang berambut anti graviti. Gua bukan Skinhead yang selalu disisi rakan rakan dan gua juga Mat Grunge yang tampal patches Pearl Jam di beg gua.

Gua hanyalah insan biasa yang dahagakan something different in terms of everything. Gua tak larat tengok konsert-konsert open di kaca tivi. Gua dah fed-up dengar lagu yang diputar berjuta kali di stesyen radio tempatan. I want something different. Extremely different sehinggakan orang lain tak berani nak dekat, mengambil tahu mahupun menikmatinya.

Kat flyer event start pukul dua petang. Gua dengan Jack kalut runner gi One Cafe takut tiket habis. When we arrived I was like WTF. Where are these people? Takkan takde orang. Not a single person. Even flyer pon gua tak nampak, semalam punya flyer (Rockstar Convention) ada lah.

"Macam mana ni Jack?"
"Chill KeCiK, kita balik dulu. Lepas Zuhur kita runner balik"

Like I mention in previous post, mere human only managed to plan but Allah to decide. Gua tengok jam sudah pukul tiga petang. Dem. Ni dah super lewat ni. Gua kejut Jack, solat dan terus runner ke One Cafe.

Macam bangang. It's 4 PM already but the event haven't started yet. I ask one of the bro at the counter; "Start pukul berapa bro?" dan bro tersebut tenang menjawab "Pukul 4.30 dik."

Indirectly gua tak frustrated sangat. Gua expect gua dah termiss opening act untuk gig ni. Tak sesia gua overslept. Gua tumpang solat di KL Krash Pad sebab kat situ surau yang terdekat. Lucky for us, the workers at KL Krash Pad allowed us to perform our Asar prayer at their surau.

The first three bands were awesome. Massacre By Fall, Horryfied and Kill My Bride. Just look at the crowd you can see how awesome these bands were. Gua je yang duduk belakang atas kerusi. Gua dah tua, tak larat nak head-banging mahupun ber-mosh pit.

Check it out yo! Kopites just like me! YNWA! FYI, this band is Kill My Bride. Bunuh!

Ah, I'm wasting my time by sitting on the chair enjoying the moment by just looking and listening. I must take part. Gua terus ke front stage bersama Jack. Dick Tracy took over the stage after Kill My Bride. Gua salut kat Jack sebab keberanian beliau ke atas stage telah membuahkan hasil bila beliau mendapat EP dari Dick Tracy for free. Cilaka aku apa pon tak dapat.

 Dick Tracy in action!

Gila. Baru satu band gua dah rasa lain macam. Kepala gua berdengung. Leher gua krem sekali sekala. Pinggang gua seperti mahu tercabut. Ketiak gua sudah berkawah. Time to rest, gua kena simpan banyak tenaga since Upon Arrival and Cassandra are yet to perform.

Gua tak sempat tengok Side Circle since the time is already 6.40 PM. Maghrib is near, gua dengan Jack kena segera cari port lain. Maghrib and Isyak at Masjid Kampung Baru and makan-makan at Johan. Gua makan banyak sebagai preparation untuk head-banging all out for the remaining bands.

9.00 PM. Wadda hell ! Upon Arrival dah start main. Obvious sekali yang gua telah miss Kraut Killer dan Sissy Cream. What's done is done. Lucky for us, Upon Arrival just started on their first song.

Upon Arrival. Bloody awesome and jaw-dropping.

Gua tak pasti sama ada The Darkest Romance dengan Break ada perform ke tak. Gua tak perasan pun band-band ni main atas stage. Atau pun gua je yang terlepas pandang. Apa yang gua perasan hanyalah Everything Ends dan System Sucker.

System Sucker. They are from Thailand. Their English might not be as good as others but their performance was sublime like others!

Gua makin gila bila System Sucker bawa lagu cover Sad But True from Metallica. That was the only band that I managed to sing-a-long with them. Sad But True woi! Sammael Abraham took over the stage after System Sucker. Aik? Tiga orang je? Yeah, the managed to come with just three of their line-up. Tukang ketuk, tukang petik dan tukang jerit. No bassist. Have no fear, they still rock even without their bassist. Gila best sapa dapat baju Elstees free.

The second last band is Dead Eyes Glow. Gua makin excited sebab Cassandra will be playing after this. Sori beb, I can't afford to head-banging with you guys because I need to keep my strength for the best. Gua perasan budak-budak dah tak ada. For the first few bands, budak-budak penuh kat depan stage. They are the one who brave enough doing their 'dancing' in the middle. Gua yang dah tua teringat zaman-zaman gua muda-mudi dulu.

This is not Capoeira. Take note.

Finally! CASSANDRA! Gua tengok Kash besar gila. Bigger than I thought. Cakap banyak tak guna. Gua tak tak dapat describe tahap ke-awesome-an of this band. Gua all out. Gua head-banging habis-habisan. Banyak kali gua hampir jatuh. Seingat gua, lagi 2cm kepala gua nak sentuh lantai.

Apek macam drum machine. Gila.

Puas. Gua puas gila. I might miss few bands for today but it was better than I could ever imagine. The sound, the showmanship, the technical area, the crowd and the vibe of standing there are just pure awesome. Malam tu gua tak dapat tidur lena. Leher gua sakit gila.

 Gua take over stage lepas Cassandra.

 Ini Jack. Kami datang One Cafe pakai motor dia.

Habis gig gua lepak mamak. Layan EPL. Recently gua kecewa dengan performance team gua, Liverpool. Jack juga kecewa malam tu macam gua sebab kena titik dengan Sunderland 0-3 di tempat sendiri.

All pictures were provided by Jack himself. Dia ada kamera SLR, gua takde. HP gua pun takde kamera.

p/s: At last, I manage to write an entry. Haha.

6 tukang kipas:

  anyss

November 20, 2010 at 10:57 PM

Salam,
Waaaaa sakan ya...

  KeCiK

November 20, 2010 at 11:20 PM

Aiseh. Kantoi lak. Skali skale weh. haha.

  r.k

November 22, 2010 at 2:49 PM

muka ghua masuk blog ni , wah ... macam artis dah rasanya .

  KeCiK

November 23, 2010 at 12:21 AM

Ye lah, mana ada lagi artis yang consistently banging for 5-10 minutes.

Thx four your pix.

  ijat

November 24, 2010 at 5:00 AM

time kasih kecik krn mnjeleskn aku anyway pipit bosan trase mcm kt bndr cine

  KeCiK

November 26, 2010 at 10:19 PM

Ye, niat gua memang utk menjeleskan lu olls. Next tyme kita banging sama-sama. Standard la pipit, market kot bukan gig.

:)

Related Posts with Thumbnails