MY FEARLESS IDIOTS. MY FANTASMAGORICAL SIDEKICKS. MY ATROCIOUS PUAKA'S.

SeratusWriters

Another cheap chronology by KeCiK on his journey to KLAB 2010 - Part Dua after Satu

Next stop is album promo gig launching of WARGA by Azmyl Yunor. After a half-decade wait for a new release, singer songwriter Azmyl Yunor finally wipes the dust off his glasses and delivers his new album “Warga” (Troubadours), a triumphant and definitive musical statement by Malaysia’s most lovable and eloquent folkmeister. Simple. Tak se-fancy SCTS Battle Protocol hari tu di KLPAC. Azmyl used only three differenct instruments on that day, a guitar, a harmonica and an organ. Kalau tak silap adiknya yang bermain di posisi bertahan iaitu di bahagian kanan, organ lah.


Sekali imbas ataupun dua kali imbas dah macam White Stripes lah, just kali 'Megan White' yang tak main drum. Azmyl and his sister performed few tracks based on his latest album, WARGA. Siap promote lagi, "get it now for rm20 coz few weeks from now, you'll have to pay more than rm20 at the mamak, ehh... I mean music shop". Entertaining, sangat best untuk mereka yang datang for some easy listening music. Ada satu part Azmyl tengah layan main suddenly he stopped "ehh..kejap, spek nak jatuh" dibetulkannya kedudukan spek then terus continue main. Dah habis dalam 3-4 trek baru perasan saudara Jayzuan ada kat sebelah. Nak tegur ke? Takpe lah, layan Azmyl lagi best.

I just wanna show a bit of WARGA, a song titled Kinchang Penindas. Sangat Lo-Fi. Sungguh Lo-Fi.


Di petang isnin atau kelmarin
Kau duduk termenung macam si mat jenin

Sebatang dua kerepek dah pening

Hati resah ohh tekak kering

Setitik peluh di dahi

Melambangkan satu memori

Tapi engkau memang tak peduli
tentang mengejar hal-hal duniawi

Bukan sebab engkau malas....
(ada lagi malas aku nak taip)

This is my favourite part "bosan membujang ingin berkelamin", apart from that I just wanna say I'm not a pervert. It's normal. Penat aku keliling sampai 2-3 kali, mana nak dapat album Azmyl nih..rupanya kena approach dia baru leh beli, by hand woi.

The crowd. Eh!? Jayzuan kah tu? Yes, it's him. Dah snap baru perasan.

"Assalamualaikum..."
"Waalaikumsalam..."

"Bang, may I know where can I get your album?"

"Oh..ye..ye..that album" sambil capai beg kaler green pudar ciput-ciput.
"Nah..rm20 plus bonus CD. Thanks, hope you enjoy"
"InsyaAllah bang, let me listen to it first"

Azmyl sempat flirt dengan customer. Gotcha!

Dengar LIVE terus gua sambar ini album. Mana nak cari folk singer kat Malaysia nih. Rare.

Last but not least, METAFIZIK + KOSMOPOLITANISME: Book Launch + Forum by Khalid Jaafar. It was the book launch & public intellectual forum held by Institut Kajian Dasar and Konrad Adenauer Stiftung. The launch was officiated by YB Amirudin Shari, State Assembly for Batu Caves, with welcoming remarks by the author himself.

Antara zine-zine yang sempat disambar.

Antara booth yang jual zine. Time passes by, dulu sesi jual beli mana ada bukak booth. Mahal lak tu,rm5 ! Dulu paling mahal rm2 je. Ada 2-3 zine yang aku perasan sekadar ehem-ehem di tangga.

To celebrate the launch, a forum entitled “Metaphysics & Cosmopolitanism” will be held, featuring a distinguished list of speakers including: Eddin Khoo, Founder-Executive Director of Pusaka Foundation; Edry Faizal Eddy Yusof, Research Fellow, Islamic Renaissance Front; Siti Aishah Shaik Ismail, Ketua Srikandi Malaysia; and Wan Ji Wan Hussin, Editor Syariah, Kemilau Publika, with Hasmi Hashim moderating. WoW, bukan World of Warcraft, itu je yang dapat aku gambarkan tanpa bingkai untuk sesi yang terakhir ini. I didn't expect they could have such forum. I thought it was just like a regular book launching bersertakan diskusi yang ciput-ciput. I was wrong ! At first, the crowd was just around 10-20 people.


Hold up mate, it was more than that. Ada yang tak dapat seat, lucky me I was there before the event started. Could you imagine an idiot+lazy+retarded like me sitting there ALONE listening and observing things that they discussed? Kalau aku cite kat mak pasal ni mesti beliau tak caya, ye lah..celah mana lah anaknya yang kedua ni nak menghabiskan masa mendengar forum-forum ilmiah slash akademik ni. Im sorry mak, this is so true. I sat there for more than 2 hours without switching places. Dah dua jam baru perasan, patut la punggung aku rasa kebas-kebas. Garu-garu sikit untuk hilangkan kekebasan nih.

The forum. Check out the crowd. Eh, Farid Ayam pon ada? Haha. Duk depan pakai headband tu.

Tersangat la banyak isu-isu sensitif telah mereka diskusikan antaranya perkauman, dari fahaman nasionalis ke liberalis, dari sejarah Islam ke penglibatan Rasulullah SAW di kalangan Aus & Khazraj dan juga beberapa sesi soal-jawab bersama penonton. As for me, this event was the best among all other events on that day. Tuan moderator sempat berseloroh "Macam biasa, dalam majlis-majlis kendalian orang Melayu mesti ada makan-makan kan? Tunggu apa lagi, jom makan" Aku dengan tanpa segan silunya terus meneguk secawan dua air oren. Sedap dan sungguh menghilangkan dahaga. Aku dah macam tak pernah jumpa air oren.

Time ni plak rasa macam nak terkucil, terbang lagi 50 sen aku. Fakap sungguh!
Kaya Miskin Tua Muda Besar Kecil Hitam Putih, Makan Yang Sama & Berakhir Di Tempat Yang Sama. Awesome!

Eh..its already 6.30pm, tak Asar lagi woi ! Macam biasalah, aku bergegas sambil berlari-lari anak ke stesen Pasar Seni, sempat ni Asar kat Central. Done, Alhamdulillah. "Aiseyman and woman, almost 7.00pm, kena Maghrib dulu baru terus balik ni" So aku pun cari lah port untuk wasting-wasting some masa. Check duit, cukup rm6 nak beli tiket balik Seremban. Aku paling suka beli tiket pakai mesin sebab ia sedikit sebanyak menunjukkan aku macam dah biasa dengan sesi beli-beli tiket pakai mesin nih. hahah..apart from that, I love to tekan-tekan on machine, teringat zaman kerja kat kilang Samsung dulu. Jaga mesin yang penuh dengan button, baru seminggu dua dah master dan se-level dengan Line Leader kat situ. Berbalik kepada isu mesin-jual-tiket-KTM nih, ada dua Pak Arab seperti terkial-kial menekan semua button di mesin tersebut. I waited for 5 minutes, OK time's up, orang belakang aku dah sok-sek-sok-sek. Bagi mengelakkan orang belakang aku dari terus mendapat dosa kerana mengumpat maka bermulah konversasi ini.

"Errr...sir, do you need any help?"
Acara pandang memandang berlaku selama 10-15 saat. Takkan nak buat ice breaking kot ! Agak lama juga mereka nak decide.
"Err....yes, please" "May I know which station would you like to go?" "Err..Segambut...Segambut...Segambut"
Ye lah, aku tau lah Segambut, cakap sekali sudah. Maka dengan ilmu yang aku ada, dengan rakusnya aku tekan button "Segambut" dan "adult" dengan tangkas sekali. Mesti Pak Arab tu kagum dengan ability aku.
"Alhamdulillah...thank you..thank you" "Your most welcome sir"
Setel sudah. My turn, aku pon tekan lah mana-mana yang patut. Sambil tunggu tiket ni keluar aku terdengar bualan orang-orang di belakang aku.
"Eiiii..I tak suka la bau Pak Arab tu, bau bunga mana ntah" "Sama lah I, I pon tak berani lah nak tegur takut kena pukau je nanti"
Lantak lu oll lah, berlalu aku meninggalkan mereka dengan kadar yang segera. Kena cari port dulu nak wasting-wasting some masa.

Nice, I found a place to hang out seminit dua. Just in front Chicken Rice Shop, pernah sekali aku makan kat sini, itu pon makwe Asna, Puteri yang belanja. hahaha..dah lama tak jumpa couple nih. Sambil tunggu waktu Maghrib, aku pon layanlah mp3 sambil membaca beberaka ketul zine yang telah disambar dengan berbayar. Mahal lah zine sekarang, dulu aku buat jual around rm2 je. Newsletter pon dalam 50sen. No comment on the content of these zines, aku tengah mamai so memang aku baca sekali imbas je. Balik kang baru baca thoroughly kot. 7.35pm, cantekkk...dah Maghrib ni. Tengah OTW nak gi surau tetiba ada mamat bangla halang aku dari menunaikan perkara wajib lagi suci ini.

"Bang..tolong bang..tolong.." "Tolong apa ?" sambil buat muka pissed off.
"Balance..balance..."sambil menudingkan jarinya ke arah mesin ATM Maybank
"Oh..check balance, ingat suruh aku beli tiket balik Bangladesh tadi, mana la aku tau"
Mesti orang ingat aku homo sebab jalan dekat-dekat dengan dia. Damn, cepat lah sikit. Aku suruh dia masukkan kad. Perrgghhhh..kad dia lagi lawa dari aku, aku punya dah terkupik-kupik/calar balar dah.
"Enter you pin number please" "Titt..tuttt...tiiittt...tuttt.." saja tambah sound effect, bagi menarik sikit.
Aku dengan rakusnya tekanlah button pertanyaan baki. Touch screen lah, baru perasan.
"RM 1, 700++" Gila banyak, ingat nak mintak upah tadi. Setel sudah. Bangla tu pon mengucapkan perkataan terima kasih.

Aku dah agak dah, mesti ramai giler kat surau. Agak dissapointed, KL Sentral punya la bapak+mak+atuk+nenek punya besar, surau alahaiii..Chicken Rice Shop pon lagi besar. Ambik wudhuk dulu lah. Apsal plak orang jeling-jeling nih? Dem, baru perasan aku pakai tshirt ada gambar tengkorak, relek lah guys, Psychotic Sufferance lah katakan. No problem, bukak baju, terbalikkan. Solat lah. Nasib baik pakai selipar, tak yah bersusah-susah bukak stokin+kasut.

8.15pm, baru nak tren. Nasib baik tak ramai tapi kena diri plak. "Nilai..Nilai.." baru dapat duduk. Tak dapat digambarkan dengan mana-mana gambar yang ada kat dunia ni betapa nikmatnya dapat duduk. Bersemukalah punggung aku dengan kerusi yang agak keras itu. Ucapan terima kasih buat kaki kiri dan kanan kerana dapat berkhidmat dengan jayanya. Sampai rumah around 9.30pm, abang aku baru nak balik Nilai.

"Angah, Slovenia 1 Algeria 0. Sorang kena red card" kata mak aku. Aku belum masuk lagi mak aku dah update pasal World Cup. Korang bagitau aku mak siapa yang kenal player macam Crouch, Drogba, Kuyt? FYI, tennis player macam Monfils, Del Potro, Wozniacki pon mak aku kenal. Lupa nak mention, mak aku cakap Jonas Gutierrez tu hensem. Pernah one day mak aku tanya soalan subjektif berbunyi begini

"Ngah, apsal Ballack tak main?"
"Negro Portugal tu tak main ke? Nani kan?"
terdiam+terkedu aku seketika. Racist gak mak aku nih. Haha.

I have a mom yang sangat awesome. Rasa macam nak nyanyikan lagu Just For My Mom by Sheila on 7 tapi aku tak pandai main gitar, lirik pon aku ingat-ingat-forget. Tak pe lah. Lain kali je.

Apsal best?
-FREE entrance. As a Malaysian, I love free stuff.
-Complete, semua ada. From books to music, from food to art. All in alternative way.
-I met so many kind of people. Chinese, Indian, Malay, foreign people pon ada datang. Tapi bukan foreign PATI lah.

Apsal tak best?
-Gila hampeh, jalan sorang-sorang. Tak ada teman nak gosip-gosip. Walking-walking secara singular.
-No money, no stuff. Banyak gila interesting item yang aku rasa nak sambar. First time rasa macam nak perabih duit kat buku. Tapi memandang kepokaian ni dah melarat-larat so ku endahkan sahaja lah.

Check it out who's that? Bro Farid from The Effing Show! Yang pakai cap lah!

Kepada tukang baca dan tukang tengok, entry cikai yang aku buat ni takdelah 100% accurate macam free kick yang biasa aku buat time main untuk rumah sukan, tapi ini lah antara kronologi-kronologi yang aku ingat. Aku bukan reporter ke hulu ke hilir membawa pen mahupun gadget-gadget yang canggih seperti i-phone, z-phone mahupun public phone. Juga terdapat beberapa unpleasant words yang mungkin agak kasar sekasar kertas pasir. Harap maaf sekali lagi.

Segala macam makhluk ciptaan Allah yang aku ter-petik dalam ni adalah disengajakan dan tak disengajakan. Sesiapa yang berbuat dosa hendaklah meminta ampun dari Allah dan bertaubat. Dah macam ending cerita hantu melayu plak aku nih. Sila clap-clap jika anda suka cheap entry ni dan sila tunjuk middle finger di depan monitor anda jika anda tak suka cheap entry nih. Tengkiu so many-many, as many as you can imagine.

It's ok. I am insane; kata KeCiK yang hampeh.

p/s : Germany 4 Australia 0. What a display from Germany's youngsters. Told ya, Ozil will be promising. Damn, North Korea were completely exposed on the counter attack. 7-0.

Wei..where the first part? You moron! Tak baca ka !? Haiyaaa..

Another cheap chronology by KeCiK on his journey to KLAB 2010 - Part Satu not Dua.

1 tukang kipas:

  KeCiK

June 26, 2010 at 11:10 AM

sohai punya comment.

Related Posts with Thumbnails