MY FEARLESS IDIOTS. MY FANTASMAGORICAL SIDEKICKS. MY ATROCIOUS PUAKA'S.

SeratusWriters

Indie Oh Indie! Part One

Wow! itu lah perkataan pertama utk artikel ini..heh,tak sangka aku masih lagi menulis walaupon dah lama habis zaman persekolahan..masa sekolah dulu masing2 tak sabar nak habis sekolah sbb nak rasa freedom,skrg rasa rindu plak...rindu kat kwn2,rindu kat cikgu,rindu kat rotan,rindu nak berbaris kat perhimpunan,rindu nak main bola kat padang masa pendidikan jasmani...i really miss the old days..

Orait,intro dah habis...time to get serious,fenomena indie semakin menjadi-jadi kebelakangan ini..ini gambaran sedikit masa zaman aku membesar dulu..

Korang perasan tak? kita ni hidup bergantung kepada trend,lepas tak tau la aku trend apa plak..indie? apa tu? it is a short term for independent...maksudnya adalah kebebasan,freedom ataupon mampu berdikari...kenapa ada music indie? masing2 ada pendapat sendiri...im not a musician sbb haprak satu instrumen pon aku tak tau main... bagi aku indie for music is not a genre,ianya lebih kepada kelahiran musik itu sendiri,dari pembuatan lagu,rakaman hinggalah kepada pendengar,semuanya d.i.y, do it yourself... isu lepas aku ader preview pasal d.i.y nih..dalam dunia bwh tanah ni, kita sendiri yg release dan tributekan stuff2 kita sendiri tanpa bantuan dari dunia luar apatah lagi dari badan2 korporat...kaedah ini mengelakkan dari hasil/idea kita dari diperdagangkan oleh pihak2 yg hanya memikirkan hasil..itu bagi aku la,tak tau la bg otai2 diluar sana...ini pendapat aku sendiri,indie is not a genre for music..

sekarang kecoh dgn band hujan,meet uncle hussein,bittersweet yg dikatakan sbg pejuang indie...aku sendiri pon tak tau mcm mana nak mengklasifikasikan musik indie nih..kalo metal dgn bunyi kerasnya,ska/reggae dgn kerancakannya dan pop dgn kelembutannya.. indie? hujan dgn bittersweet tak sama pon? the times dgn bittersweet tak sama pon? masing-masing hebat dan kreatif dgn karya masing2...aku sendiri rasa sgt bangga kerana mereka berjaya menembusi pasaran industri muzik yg dikuasai oleh muzik2 yg penuh dgn nilai komersial dgn irama yg mengasyikkan...tapi ada sesetengah dari kita yg mengagung2kan cara hidup indie...aku indie so aku merdeka,bebas apa nak buat!! bebas korang cakap?? sedih aku bila ada org ckp mcm ni...lagi2 bdak2 skolah,duit blanja pon mak bapak bagi inikan pulak bebas...

indie sbg fesyen? aku bukan nak menyalahkan mereka,tapi kenapa mereka mengikut arus indie ni hanya utk bergaya? ada mereka nak memperjuangkan apa yg sepatutnya diperjuangkan? tidak...mereka hanya memakai tshirt band2 indie dan berkasut converse kemudian berlagak sbg true-indie. bagi aku,muzik merupakan medium utk menyampaikan mesej dan mewujudkan kesedaran terhadap persekitaran kita.

Apa lagi perlu aku kata? ntah la...aku bangga dgn pencapaian anak-anak muda dgn idea mereka,walaupon rebellious tp tak sgt obvious,mereka bijak dan masih berjiwa patriotik. Namun aku juga hampa dgn sesetengah anak muda kita yg menjadikan trend masa kini sbg panduan hidup mereka yg disangkanya bebas semuanya...bangkitlah wahai anak2 muda,bangun dari mimpi mu...jadilah seorang yg berguna utk agama,bangsa dan negara!

3 tukang kipas:

  ♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫

October 3, 2009 at 2:31 AM

zaman sentiasa berubah...

  KeCiK

October 3, 2009 at 11:51 AM

yup,people changed...but nowadays there are changing dramatically...

  R.K

October 3, 2009 at 3:27 PM

macane tak changed dramatically kecik,

permukaan bumi pon sekarang ni changed dramatically.

kan~~

Related Posts with Thumbnails